Information om Karen Jeppe Lunden
En spejdergruppe med visioner
Karen Jeppe Gruppe er en spejdergruppe med visioner! Vi vil skabe rammer, som betyder, at vi kan bidrage til at udvikle og skabe et fundament for natur- og friluftslivet i Horsens.
Vi vil være en spejdergruppe, hvor der skal være plads til mange spejdere - i øjeblikket er vi cirka 100 glade spejder i alderen 3-16 år. Samtidig har vi et stort ønske om at gøre naturoplevelser synlige og tilgængelige for flere borgere.
Vi tror på, at naturformidling er værdiskabende for samfundet og for den enkelte. Med en placering tæt på Nørrestrand kan vi skabe et spejderhus med plads til flere, og dermed kan vi bidrage til, at børn vokser op med tilgængelig adgang til naturoplevelser, som fremmer en respektfuld og lærende tilgang til naturen.
Vores visioner kræver, at vores nuværende fysiske rammer erstattes af nye, så der er plads til en bred variation af friluftsaktiviteter, som kan benyttes af andre interessenter, der også vil friluftslivet og naturen.
Vi ser derfor en stor værdi i den synergi, der kan skabes mellem natur og friluftsliv under de rette forudsætninger.
Ønsket om nye rammer
Rammer der strammer
Vores spejdergruppe er vokset ud af de rammer, vi i dag har til rådighed. Vi står således overfor udfordringer med pladsmangel, manglende depoter, dårlige udendørsforhold, ufleksible rammer, der ikke tilgodeser, den aldersspredning vi har i spejdergruppen samt toilet- og adgangsforhold, som ikke modsvarer vores antal og brugsmønster. Dertil kommer udfordringer med ændrede trafikale forhold med den permanente vejlukning ved Langmarksvej.
Vi har to bygninger på Bøgevangsgade: Et for- og et baghus. Forhuset ud mod Bøgevangsgade bruger vi til lager og opbevaring. Baghuset og haven bruger vi til spejderarbejde. Forhuset er en tidligere beboelsesejendom. Vi har valgt ikke at poste yderligere ressourcer i forhuset, da vi i mange år har arbejdet på at skabe os en fremtid et andet sted.
En lang rejse
Siden 2006 har vi afsøgt muligheder for at få nye bedre forhold. Først i samarbejde med Vitus Bering Horsens (Nu VIA) og senere i samarbejde med Horsens Kommune.
Vi har gennem hele forløbet haft fokus på, at de rammer, som vi skal investere i, skal ligge, så vi fortsat er tæt på vores bydel og samtidig tættere på naturen, som er spejdernes rette element. På den måde kan vi fange målgruppen og vores ønske om naturformidling under et.
Vi har frem til efteråret 2019 afsøgt mulige grunde på sydsiden af Nørrestrand i et tæt og godt samarbejde med Horsens Kommune. Det har vist sig at være vanskeligt – især på grund af de fredningslinjer, der heldigvis beskytter Nørrestrands natur- og dyreliv.
Vi har også set på grunde, der er faldet på grund af størrelse eller en usikkerhed for områdets planer.
I efteråret 2019 gik Horsens Kommune i gang med at undersøge muligheder for en placering nord for Nørrestrands fantastiske natur.
Horsens Kommune har lagt et stort stykke arbejde i at undersøge grunden for alle de forhindringer, som kunne betyde, at man ikke kan gå i gang med at sende en lokalplan i høring.
Derfor ved vi at:
- Grunden ligger uden for fredet område.
- Grunden er uden for strandbeskyttelseslinjen.
- Grunden er ejet af Horsens Kommune.
- Grunden er placeret i byzone.
- Der er vedtaget en kommune- og udviklingsplan for området, der bl.a. beskriver, at området er udlagt til offentlige formål.
- Grunden er placeret ved eksisterende byggeri og asfalteret vej – altså en placering, hvor der allerede er trafik og menneskelige forstyrrelser.
- Grunden er af en biolog beskrevet som landbrugsafgrøden græsafgrøde uden væsentlig naturværdi, hvilket underbygges yderligere af grundens HNV-score (High Nature Value), som ligger mellem 0 og 3. Med planlægningen arbejder Horsens Kommune mod at øge biodiversiteten i området. Bl.a. med bestemmelser om grønne tage, regnbede og lignende.
- Grunden bliver på cirka 5000 m2 ud af et samlet lokalplansområde på 130.000 m2, svarende til en andel på lige under 3,8%. Heraf mulighed for at bygge maksimalt 1000 m2 byggeri svarende til 20 % af grundens areal og 0,8 % af det samlede lokalplansområde.
Tæt på byen og tæt på naturen
Processen
Der ligger en lang proces forud for, at man kan opføre et nyt spejderhus.
- Kommuneplan. Kommunen har en overordnet plan for planlægning – kommuneplanen. Området er i kommuneplanen udlagt til offentlige formål, med en bebyggelsesprocent på maksimalt 30% og maksimum højde på 8,5 meter og 2 etager. Området er allerede i byzone. I det der er en vedtaget kommuneplanramme for offentlige formål, er det helt normalt at lave en lokalplan, som er i overensstemmelse med den lovlige anvendelse og ikke strider imod beskyttelseslinjer eller lignende.
- Udviklingsplan. Området, hvor grunden er placeret, er omfattet af en udviklingsplan Natur- og udviklingsplanen for Nørrestrand.
- Lokalplan. Det er her, grunden for alvor kommer ind i billedet. Lokalplanen er en udmøntning, der detaljeret skal beskrive områdets anvendelse. F.eks. bygningers placering og omfang. Det er Horsens Kommunes planafdeling, der udfører det konkrete arbejde med at udforme lokalplanen. Det gør de på baggrund af en politisk beslutning. Når lokalplansforslaget er færdigt, kommer det i offentlig høring i minimum 4 uger. Byrådet træffer deres endelige beslutning om områdets anvendelse, når de har forholdt sig til de indkomne høringssvar.
- Når lokalplansforslaget forhåbentlig bliver vedtaget, så påbegyndes processen med at rejse de nødvendige midler.
Der hvor vi er lige nu i processen, er kommunens forberedelse af en lokalplan, hvor vi i den kommende tid skal levere materiale i form af tegninger af bygninger og deres placering på grunden. Der er tale om en ny lokalplan, da det oprindelige forslag blev stoppet på grund af modstand imod en planlagt naturbørnehave. Vores materiale rammes ind af de krav, der stilles af Kommunen. Det er f.eks. krav til bygninger og materialer.
Grunden
Grunden, der peges på, er kommunalt ejet. Det ca. 5000 m2 store område er beliggende i byzone og udlagt til offentlige formål, jævnfør kommuneplan 2017. Grunden ligger tæt på Nørrestrands natur men udenfor fredningslinjer og strandbeskyttelseslinjen. Der er altså ingen lovmæssige forhindringer ved at bebygge grunden.
Hvad med naturen
Med en placering så tæt på et naturområde, har det været vigtigt for os at undersøge, om vores byggeri forringer Nørrestrand som levested for planter og dyr. Kommunen har foretaget en miljø-screening af grunden, ligesom vi også selv har indhentet ekspertvurderinger, bl.a. fra en biolog.
Vurderingen er helt tydelig, arealet udgøres af landbrugsafgrøden græsafgrøde uden nogen væsentlig naturværdi. Der er tale om en placering nær asfaltvej og øvrig bebyggelse, hvor der i forvejen er en forstyrrelse på grund af menneskelig aktivitet. Derfor vil opførelsen af et spejderhus med plads til flere hverken forringe Nørrestrand eller den grønne korridor, der går mod vest langs Hansted å.
Når man planlægger et byggeri så tæt på naturen, følger der forpligtelser med. Vi skal for eksempel forholde os til bæredygtighed, byggematerialer med naturpræg, grønt tag og naturlig regnvandsafledning. Disse overvejelser forener vores egne og kommunens visioner for byggeriet. Med i det samlede lokalplanområde er nemlig indtænkt, at der skal udlægges arealer, der ikke må bebygges, hvor der fortsat er sikret kig til Nørrestrand, vildtpleje med dyr, samt stier og muligheder for at komme ud i naturen.
Desuden har vi været i dialog med Danmarks Naturfredningsforenings Horsensafdeling, om et muligt samarbejde for at sikre eller fremme biodiversiteten på grunden gennem en velovervejet og hensigtsmæssig beplantning.
I øvrigt mener vi, at Horsens Kommune har vedtaget en flot udviklingsplan for Nørrestrand-området, indeholdende et stort naturprojekt, hvor de planter ny skov, genslynger åen Fiskebæk og omdanner 250 hektar landbrugsjord til natur – alt sammen for at beskytte det unikke landskab. Udviklingsplanen for Nørrestrand kan læses her.
Hvad med naboerne
Selvfølgelig vil man præge området visuelt ved at bebygge en grund, der har stået ubebygget. Vi har forsøgt at tage hensyn til naboerne; også med henblik på den landskabsfredning der beskytter Nørrestrand. Det har vi gjort ved at placere bygningen det sted på grunden, hvor den vil være mindst muligt til gene, ligesom vi også påregner at bygge i ét plan, så højden på byggeriet begrænses.
Vi håber, at vi gennem dialog og samarbejde kan få et godt naboskab med områdets beboere.
Tilgængelighed for offentligheden
Vi er meget opmærksomme på, at der i forvejen er mange, der, ligesom os selv, værdsætter den skønne natur omkring Nørrestrand. Derfor er vi også tilfredse med, at der etableres en offentlig sti langs med natursiden af grunden, hvor der fortsat vil være adgang for hundeluftere, løbere, fuglekiggere osv.
Vi ønsker desuden at opføre et fugletårn med offentlig adgang til glæde og gavn for alle, der vil studere fuglelivet eller blot nyde udsigten.
Hvordan ser KJG’s spejderhus ud?
I Karen Jeppe Gruppe prioriterer vi lærende aktiviteter både inde og ude hele året – i et meningsfyldt og værdiskabende fællesskab
Det betyder, at:
- Rammerne skal være fleksible og skal kunne ændre karakter, der passer til den enkelte aktivitet.
- Uderummene indrettes, så det er muligt at være ude det meste af året.
- Ude- og inderummet indrettes, så der er plads til aktiviteter, der udfordrer os samtidig med, at der skabes rum for fællesskab og samvær.
- Ude- og inderummet indrettes, så stedet kan benyttes i en skala, der ikke nødvendigvis betyder, at man skal have adgang til alle faciliteterne, men i stedet kan låne dele af huset.
- Depotfaciliteterne indrettes, så grej og materialer er let tilgængelige både ude- og indefra.
Vi har ikke for nuværende tegninger af vores nye spejderhus med tilhørende faciliteter. Det skyldes, at vi afventer en ny lokalplanproces med nye præmisser, som dermed også kræver tilpasning og nye tegninger af vores spejderhus.
Vi glæder os til at dele tegninger med jer, lige så snart de er klar.
Referencer og inspiration
Her vil vi blot nævne nogle af de inspirationskilder, hvori vores tanker og visioner er funderet.
DDS udviklingsplan
Under overskriften “Vi skaber modige børn og unge” arbejder DDS med flere forskellige temaer. Eksempelvis Vildskab i naturen: Vi bliver glade af at være i naturen, og vi bliver glade af at bevæge os. Som spejdere skal vi gøre begge dele. Og Bæredygtighed i børnehøjde:
Som spejdere værner vi om naturen. Vi inddrager børn og unge i, hvordan og hvorfor vi træffer bæredygtige valg, og vi giver dem mulighed for selv at gøre en forskel for en bedre verden. Udviklingsplanen kan læses her.
Bevæg dig for livet
Visionsaftalen mellem Horsens Kommune, DGI og DIF har som målsætning, at 75 pct. af danskerne skal være fysisk aktive i 2025, og 50 pct. skal være fysisk aktiv i en forening. Visionsaftalen kan læses her.
Horsens Kommunes friluftsstrategi
Sammen skaber vi rammerne for at udeliv kan blive en naturlig del af tilværelsen. Vi tilskynder alle borgere til at komme mere ud i hverdagen, i weekenden og i ferien, skriver kommunen i sin friluftsstrategi. Friluftsstrategien kan læses her.
Udviklingsplan for Nørrestrand
Horsens Kommune har i 2017 vedtaget en omfattende natur- og byudviklingsplan, hvor: Det grundlæggende princip er, at naturen og landskabet skal inkluderes og integreres i bydelens fællesarealer, så den store natur altid er inden for rækkevidde, uanset hvor i bydelen man bor. Visionen er at trække naturen ind i bydelen og at strække bydelen mod naturen - på naturens og landskabets egne præmisser. Udviklingsplanen for Nørrestrand kan læses her.
Horsens Kommunes biodiversitetsstrategi
Horsens kommune har i 2020 vedtaget en biodiversitetsstrategi, der blandt andet har som målsætning at styrke og prioritere indsatsen for en mangfoldig natur ved at Understøtte lokale initiativer og generelt skabe gode rammer for at borgere, virksomheder, institutioner og foreninger kan bidrage og at Prioritere formidling, dialog og samarbejde om biodiversitet – både internt i kommunen og mellem kommune, borgere, foreninger og virksomheder. Biodiversitetsstrategien kan læses her.
Friluftsrådet
En undersøgelse fra Friluftsrådet fra 2017 af danskernes friluftsliv konstaterer at danskerne oplever en direkte sammenhæng mellem deres friluftsliv og deres livskvalitet og helbred.
Og om børns oplevelser i naturen skriver Friluftsrådet i 2018, at oplevelser i naturen er lige så vigtig for børns psykiske og fysiske helbred, som sunde madvaner og motion. Børn bliver nemlig større i naturen. Deres horisont udvider sig, de får uglet hår, jord på knæene og tillid til sig selv og verden. Det er budskabet i kampagnen 'Børn Gror i Natur', som Friluftsrådet og Center for Børn og Natur har sat i gang.
Desværre er naturoplevelser en mangelvare i det moderne børneliv. For børn er mindre i naturen end deres bedsteforældre var, da de var børn. Kun en tredjedel af landets børn mellem 2-15 år har prøvet at overnatte i naturen og kun knap halvdelen har prøvet at lave et bål. Det viser undersøgelsen foretaget af YouGov på vegne af Friluftsrådet. Resultatet af undersøgelsen kan læses her.
Danmarks Naturfredningsforening
DN beskriver i deres adgangspolitik at Naturoplevelser er en del af et sundt liv og bidrager dels til at skabe et nært forhold til naturen, dels til at fremme forståelsen af, hvorfor det er nødvendigt at beskytte naturen som et fælles gode. Og de anbefaler regering, folketing og kommuner at institutioner, skoler og foreninger skal tilbyde flere naturoplevelser og bedre rammer for oplevelser i naturen. Adgangspolitikken kan læses her.
Lokale og anlægsfonden
LOA har fokus på synergien imellem natur og friluftsliv. De skriver: Danskernes behov for aktiv natur kalder på, at vi tænker os om fra start, så vi ikke rejser skov og naturparker uden at overveje, hvordan den bliver til glæde for flest muligt. Lad os gå sammen og finde en god balance, så vi kan forbedre biodiversiteten og skabe gode mødesteder i naturen på samme tid. Vild natur kan også være rekreativ natur. Debatindlægget fra LOA kan læses her.
Tanker om samarbejder med andre
Det er Karen Jeppe Gruppes ambition at skabe et spejderhus, som er for flere end bare os selv. Det bunder i den grundtænkning, at jo flere, der får adgang til lærerige naturoplevelser, jo bedre er det for den enkelte og for samfundet.
Med en placering ved Nordre Strandvej ser vi en mulighed for at udvide samarbejdet med andre brugere end Karen Jeppe Gruppes egne spejdere. Placeringen er tæt på naturen, men ikke placeret i Nørrestrands beskyttede natur, hvilket vil fremme muligheden for at udvikle og arbejde med unikke naturoplevelser.
Samarbejdspartnerne skal kunne bruge hyttens inde- og udefaciliteter i hverdagen som turdestination eller til at skabe mere rolige rammer for det pædagogiske arbejde.
Mulige samarbejdspartnere kunne være andre spejdere, børnehaver, skoler, Ungdomsskolen, Danmarks Naturfredningsforening Horsens, Dansk Ornitologisk Forening osv.
Vores mål er, at vores faciliteter skal bruges af mange, men bruges klogt og under hensyn til den omkringliggende natur.
Finansiering
Karen Jeppe Gruppen har over flere år opsparet midler til projektmodning (arkitekttegninger og projektbeskrivelse). Midlerne er hovedsagelig tjent gennem et samarbejde med Horsens & Friends, hvor vi både står i bar og servere til deres arrangementer. Men derudover så tjener vi også penge i forbindelse med Middelalderfestivalen, Børneteaterfestivalen og en række andre aktiviteter. Bag dette står vores KJG Crew, der består af venner af KJG, samt vores spejderforældre og spejderledere.
Midlerne til selve byggeriet skaffes via salg af vores nuværende faciliteter på Bøgevangsgade, samt ansøgning om fondsmidler. Det sidste kan først sættes i værk, når vi står med et konkret realiserbart projekt og den endelige projektbeskrivelse.
Se også Spejderhus FAQ og Støttegruppe til spejderhus.