Spejderhus FAQ
Hvorfor kalder I det et “spejderhus”?
Tidligere i processen kaldte vi det en spejderhytte, fordi sådan har det altid heddet i spejdersprog. Men vi er blevet opmærksomme på, at ordet hytte skaber misforståelser.
Vi er derfor gået over til at kalde det et spejderhus – en betegnelse som, vi synes, passer godt til de krav, vores spejderarbejde stiller til faciliteterne (værkstedsfaciliteter, overdækkede udearealer, læringskøkken, fællesrum for hele gruppen osv.).
Hvorfor vil spejderne bygge et nyt spejderhus?
Karen Jeppe Gruppe er en spejdergruppe i vækst og i udvikling. Det betyder, at vi er vokset ud af vores nuværende rammer, der er nedslidte og utidssvarende i forhold til vores behov.
Moderne spejderarbejde kræver andre faciliteter end for 30 år siden: Blandt andet ude-, grov-, fin- og køkkenværksteder, hvor børn lærer at samarbejde, udvikle deres fantasi og ansvarsfølelse, samt mulighed for at færdes i naturen og tage ansvar for denne.
Et moderne spejderhus vil løfte spejderarbejdet og skabe mulighed for tættere kontakt og samarbejde med skoler, institutioner og andre foreninger i området - et moderne spejderhus med plads til spejderliv, friluftsliv og naturoplevelser for Horsens’ borgere.
Hvorfor vedligeholder I ikke de bygninger I har på Bøgevangsgade?
Vi har to bygninger på Bøgevangsgade: Et for- og et baghus. Forhuset er slet ikke velegnet til spejderarbejde, men bruges som depot. Baghuset bruger vi til spejderaktiviteter. Vi har valgt ikke at poste yderligere ressourcer i forhuset, da vi i mange år har været på udkig efter en ny placering til et nyt spejderhus.
Hvorfor skal spejderhuset være så stort?
Vores nuværende spejderhuse (forhus og baghus) er samlet på ca. 340m2 + ca. 25m2 skur og overdækning - de rammer er vi for længst vokset ud af. Både i forhold til gennemførelse af vores spejderaktiviteter og depotfaciliteter.
Desuden har vi længe haft en ambition om at løfte spejderarbejdet og skabe mulighed for tættere kontakt og samarbejde med skoler, institutioner og andre foreninger i området - et moderne spejderhus med plads til spejderliv, friluftsliv og naturoplevelser for Horsens’ borgere.
Derfor ved vi, at det er en forudsætning, at vores nye faciliteter rummer mange m2 både ud og inde til aktiviteter og depot. Derfor indeholder spejderhuset også overdække omkring hovedhuset og en funktionel bål/aktivitetshytte, som fremmer aktiviteter i det fri.
Vi er glade for at vi nu kan dele en visualisering og en situationsplan med jer. Begge dele bliver en del af det kommende lokalplansforslag. Vi glæder os til løbende at dele mere af vores foreløbige idémateriale med jer.
Er spejderhuset på størrelse med 7 parcelhuse?
Nej. I 2020 var den gennemsnitlige størrelse for nye parcelhuse 205 m2 jf. Bolius, 5. februar 2021. Gennemsnitstørrelsen har ligget stabilt omkring 205 m2 de sidste 10 år.
Spejderhuset bliver omkring 400 m2, hvilket svarer til ca. 2 parcelhuse. Tager man overdækningen omkring spejderhuset med, svarer det til ca. 3,5 parcelhuse.
Der må maksimalt bygges 1000 m2 på grunden, hvilket svare til 4,9 parcelhuse.
Sammenligningen mellem parcelhuse og spejderhuset er misvisende og giver ikke umiddelbart mening, da brugsmønsteret og funktionerne i er meget forskelligt i de to typer bygninger. I et gennemsnitligt parcelhus bor der ca. 4 personer, svarende til ca. 50 m2 pr. person. Til fx fællesarrangementer, hvor hele Karen Jeppe Gruppe er samlet, vil der være 120 spejdere og ledere i spejderhuset, svarende til 8,3 m2 pr. person, hvis man antager, at der bygges 1000 m2 spejderhus, hvilket i øvrigt ikke er tilfældet.
Hvorfor etableres der toilet, lager og overdækning i forbindelse med bålhytten?
Der etableres toilet, lager og overdækning i forbindelse med bål- og aktivitetshytten, således at institutioner og andre samarbejdspartnere i området får mulighed for at benytte dele af vores faciliter og opleve landskabet og naturen i området, og uden de nødvendigvis behøver adgang til Spejderhuset.
Skal der være mange parkeringspladser?
Da børnehaven blev taget ud af lokalplanen, blev kravet til parkeringspladser ved spejderhuset øget, fordi en del af planen var, at vi kunne bruge børnehavens parkeringsplads.
Planen er nu, at der skal etableres 4 faste parkeringspladser og 6 afsætningsplader i forbindelse med den “kiss n’ ride”-lomme, der etableres med ind- og udkørsel til Nordre Strandvej, se situationsplan.
Udover de faste parkeringspladser, skal vi redegøre for, hvor folk kan holde, når der afholdes arrangementer, der kræver flere parkeringspladser - de såkaldte “ekstra parkeringspladser”. Det er vurderet, at vi skal redegøre for 14 ekstra parkeringspladser. Det er parkeringspladser, som ikke bliver brugt i hverdagen, og som udgangspunkt kan de heller ikke ses. Hele marken, hvor spejderhuset skal placeres, bliver fx brugt som Fængslets ekstra parkering.
De faste parkeringspladser, afsætningspladserne og “kiss n’ ride”-lommen tænkes udført med grus underlag. De ekstra parkeringspladser tænkes udført med græs som underlag, græsset bliver armeret, hvis det bliver nødvendigt.
Er grunden, hvor spejderhuset skal opføres, fredet?
Nej. Fredningen ligger sydøst for grunden.
Hvordan vil I finansiere spejderhuset?
Karen Jeppe Gruppe ejer spejderhytten og grunden på Bøgevangsgade, som vil blive solgt. Derudover har vi opsparede midler, som vi har tjent gennem frivilligt arbejde (bl.a. ved de store koncerter i Horsens).
Derfor har vi allerede nu kapital til at komme i gang med projektmodning i samarbejde med en arkitekt, hvor det endelige projekt formes med tilhørende tegninger.
Men den helt store finansiering ligger i fondsmidler, som vi først kan søge, når det endelige projekt med byggetilladelse ligger klar.
Vil offentligheden have adgang til spejdernes grund?
Der etableres en offentlig sti langs med natursiden af grunden, hvor der fortsat vil være adgang for hundeluftere, løbere, fuglekiggere osv.
Vi ønsker desuden at opføre et fugletårn med offentlig adgang til glæde og gavn for alle, der vil studere fuglelivet eller blot nyde udsigten.
Vil stien syd for spejderhuset blive nedlagt?
Nej. Stien syd om spejderhuset vil fortsat have offentlig adgang. Det vil fortsat være muligt at komme ud i naturen fra den sydlige parkeringsplads jf. den kommende lokalplan 368.
Hvorfor vil I gerne have jeres spejderhus så tæt på naturen?
Karen Jeppe Gruppe ønsker en placering tæt på bynær natur, hvor spejdere fra byen kan få en lærende og respektfuld tilgang til naturen gennem meningsfyldte og værdiskabende aktiviteter. Når spejdere færdes i naturen, er de i deres rette element.
Med den foreslåede grund og dens placering ser vi følgende afgørende muligheder:
-
Vi kan skabe spejder- og naturoplevelser i naturen, fordi den er lige ved siden af.
-
Vi er, som byspejdere, på en gang tæt på byen og naturen.
-
Afstanden til naturområdet Nørrestrand er overkommelig og realistisk (også på meget små gåben), og vi skal ikke krydse veje og dertil hørende trafik.
-
Grundens placering vil forhåbentlig fremme og bane vejen til et værdifuldt samarbejde med andre, der har samme kærlighed til naturlivet, som vi har.
-
Der er intet lovgivningsmæssigt, der hindrer en bebyggelse på grunden. F.eks. er der ingen arealfredning på arealet.
-
Placeringen af et spejderhus op ad Nordre Strandvej og den bebyggelse, der er langs vejen, er en placering, hvor der i forvejen er forstyrrelse pga. menneskelig aktivitet og færdsel på vejen.
-
Selve arealet udgøres af græsafgrøder uden nogen væsentlig naturværdi.
Er I ikke bekymrede for at ødelægge naturen?
Nej. Vi føler os helt trygge ved den ekspertvurdering, vi har til rådighed, og som er foretaget af kommunens fagfolk og andre biologer.
Den siger, at bebyggelse på grunden ikke vil forringe Nørrestrand som levested for dyr og planter.
Til grund for den vurdering ligger bl.a., at byggegrunden ligger udenfor alle de fredningslinjer, der omkranser Nørrestrand og beskytter dens unikke og smukke natur.
Grunden, som er i spil til vores spejderhus, er af en biolog beskrevet som landbrugsafgrøden græsafgrøde uden væsentlig naturværdi.
Vores ambition er at tilføre grunden beplantning, regnbede og grønne tage, med et mål at fremme biodiversiteten.
Derudover er det en naturlig del af vores spejderarbejde at sætte fokus på biodiversitet og naturfremme. Vi arbejder f.eks. med krible krable, insekthoteller, spiring, fugleliv og meget andet.
Er grunden en buffer for Nørrestrands fredede område?
Nej. Grunden er ikke en bufferzone – Horsens Kommune har bestemt, at der ikke må bygges op ad en fredningslinje. Det er fastlagt, at 25 meter fra fredningslinjen friholdes for byggeri. Den er at betragte som en bufferzone, og den afstand vil naturligvis blive overholdt ved opførelse af spejderhuset.
Det er i øvrigt ikke alle kommuner, der er så restriktive. I nogle kommuner tillades det at bygge helt op til fredningslinjerne.
Hvad vil der ske med biodiversiteten på grunden?
I udgangspunktet har grunden en meget lav biodiversitet. Vores ambition er at tilføre grunden beplantning med hjemmehørende arter, regnbede og grønne tage, med det mål at fremme biodiversiteten. I den forbindelse vil vi opsøge viden og indsigt ved at gå i dialog med sparringspartnere, som ved mere end os på det område. Vi har allerede indledt dialog med Dansk Ornitologisk Forening, der ser interessante muligheder på grunden, der kan understøtte fuglelivet i området.
Går der kreaturer og vildheste på grunden?
Nej. Vildhestene og kreaturerne afgræsser arealet øst, nordøst og sydøst for grunden.
Er det farligt at være under højspændingsledningerne?
Nej. Der er en bufferzone på 25 meter på hver side af højspændingsledningerne, der skal friholdes for byggeri, som et forsigtighedsprincip.
Højspændingsledningerne, der krydser grunden, gør at der etableres to byggefelter på grunden. Området mellem de to byggefelter bruges til aktiviteter.
Vil spejderhuset blokere for udsynet til Nørrestand?
Grunden på Nordre Strandvej ligger i den nordøstlige ende af det jordstykke, der ligger ud fra parkeringspladsen, hvor storkereden er. Her vil der ikke blive ændret på muligheden for at nyde udsigten.
Byggeriet opføres i naturmaterialer, så det påvirker landskabet mindst muligt, og f.eks. udlægges der på taget sedum eller græs. Vi forestiller os at opføre et fugletårn i forbindelse med spejderhuset, der vil give nye udsigtsmuligheder.
Hvor ofte vil der være spejdere i spejderhuset?
Grenene mødes fast én gang om ugen. I sæsonen 2020/2021 så planen således ud:
Mikrogrenen (børn i 0. og 1. kl.) mødes hver tirsdag kl. 17.00 - 18.30
Minigrenen (børn i 2. og 3. kl.) mødes hver torsdag kl. 17.00 - 18.30
Juniorgrenen (børn i 4. og 5. kl.), mødes hver torsdag kl. 18.45 - 20.30
Troppen (børn i 6. - 10. kl.) mødes hver onsdag kl. 18.45 - 20.45
Familiespejd (børn fra 3 - 6 år) mødes første søndag i hver måned.
Dertil kommer fællesarrangementer, for eksempel arbejdsdage, forældremøder, ligesom et spejderhus også typisk bruges som mødested, når vi skal afsted på tur eller på lejr.
Når Karen Jeppe Gruppe ikke selv bruger spejderhuset, håber vi meget, at få lavet aftaler om gode samarbejder, så flere får gavn af faciliteterne.
Vil der komme øget trafik i området i forbindelse med spejderhuset?
Ja, det vil der. De fleste grene har cirka 20-30 børn, der kommer til spejdermøderne. De yngre spejdere bliver oftere afleveret og hentet i bil end de ældre spejdere. Vi vil opfordre alle til at bruge stisystemet i området, samt den offentlige parkeringsplads.
Der bliver selvfølgelig etableret parkering/afsætningsmuligheder på grunden. Dette stilles der nemlig krav om i lokalplanarbejdet.
Vi er meget tilfredse med en placering, hvor det er muligt for en del af vores spejdere og andre brugere at cykle til spejderhuset, da det er muligt uden, at de skal benytte større eller farlige veje.
Vil der blive afholdt spejderlejr på grunden?
Vi har en del spejderaktiviteter, hvor vi vil øve og træne pionerarbejde, så vi er topklar til de lejre, vi deltager i rundt omkring.
Derudover vil vi lejlighedsvis overnatte. Et eksempel kunne være, at vi øver os i at slå telte op eller har andre spejderaktiviteter. Men det er ikke grunden eller husets primære funktion.
Vil I samarbejde med andre foreninger?
Ja. Vi ønsker samskabelse på natur-og friluftsområdet gennem samarbejde og partnerskaber med foreninger og institutioner i området. Vi er blandt andre allerede i dialog med DOF - Dansk Ornitologisk Forening.
Vil der være fare for larm i forbindelse med udlejninger til private fester?
Vi bygger ikke et spejderhus til festudlejning, men satser på faste samarbejdspartnere, der ligesom os har en interesse for at skabe oplevelser, der fremmer en respektfuld og lærende tilgang til naturen.
Vi vil ikke være økonomisk afhængige af lejeindtægter. Karen Jeppe Gruppe ejer Gammelstrup Hytten i Brædstrup, som bruges til udlejning.
Der må da være alternativer til grunden ved Nørrestrand?
Vi har over en årrække sammen med Horsens Kommune afsøgt mulige placeringer, som kunne leve op til vores behov for en velegnet placering; bynær natur, tæt på vores medlemmer og en vis størrelse.
Efter grundige overvejelser og dialog med Horsens Kommune er alle tidligere forslag faldet på fredningslinjer eller andre benspænd.
Derfor skal det ikke være nogen hemmelighed, at vi er dybt taknemmelige for og lettede over, at kommunen pegede på grunden ved Nordre Strandvej.
Vil byggeri af et spejderhus skabe en domino-effekt, så der bygges endnu mere på Nørrestrand?
Store dele af området omkring Nørrestrand er fredet og dermed beskyttet mod byggeri. Arealet, som lokalplanen omhandler, er udlagt til offentligt formål jf. Kommuneplanen. Der kan ikke bygges bolig og erhverv på arealet. Området, der er udlagt til offentligt formål kan ses her.
Hvad skal I bruge servicevejen syd for spejderhuset til?
Vi skal ikke bruge servicevejen, se situationsplan.
Det skal til gengæld Samn Forsyning. De skal bruge den til at servicere den vandledning med tilhørende brønde, der allerede er etableret syd for grunden, hvor vi gerne vil bygge et spejderhus.
Er lokalplansprocessen kommet tilbage på sporet?
Ja, det er den heldigvis. Vi har leveret materiale til et nyt lokalplansforslag, hvor vi indgår uden børnehaven.
Vi takker alle dem, der har støttet os og hjulpet os med at bevare troen på projektet.
Se også Information om spejderhus og Støttegruppe til spejderhus.